“O, brave new world!”

Post was created on May 4th, 2006

“O wonder! How many goodly creatures are there here! How beauteous mankind is! O brave new world! That has such people in it!” — William Shakespeare, The Tempest, Act V, Scene I (Miranda)
A mix of “musique concrète”, pure electronics and generative content, “O, brave new World!” is a dystopian track built around the idea of futuristic(?) megalopolises, asphyxiated by their own development: a gloomy sketch of a deformed mankind, one that injudiciously pushes the boundaries of technology — while completely neglecting its inner essence. A fragmented piece of a classical music on a vinyl, and a chiming tower bell flow in and out as reminders of better, simpler times.

Image of dystopian megalopolis

Am realizat piesa în 2006, inițial ca muzică de scenă — parte a unei suite coregrafice „de școală” sub semnătura Georgianei Bobocel (viitoare Iacob).

Toate lucrările mele din această perioadă poartă semnul fascinației pentru muzica electronică (pură sau „mixtă”) — fascinație pasageră de altfel, ulterior m-am întors la muzica vocală sau instrumentală. Piesa de față construiește un peisaj sonor (soundscape) straniu, bazat pe sunete urbane și industriale, ca semn distopic al unei civilizații ajunse la consecințele ultime ale unei dezvoltări tehnologice furibunde și lipsite de discernământ. Ele intră în dialog, sau mai degrabă în conflict cu sonorități „de mult apuse” — o melodie la pian redată de pe un vinil, un dangăt de clopot — mărturie a unor timpuri mai simple, și mai fericite.

Piesa de la pian este Bagatela mea din 2000, piesă pe care am avut-o în dosarul de admitere la secția de compoziție a Conservatorului din București. Nu am alte surse muzicale în această lucrare (nici compoziții proprii, nici ale altora).

No Responses to "“O, brave new world!”"

Comments are closed.

LOOKING FOR?…

FEATURED MUSIC

compozițiile de care sunt cel mai mândru

RECENT MUSINGS

articole despre muzici (scriu foarte rar)