“Good Nightmare, Darling” (Collage)

Post was created on May 12th, 2008

Dreadful track, meant to serve as stage music in the choreographic show “A Stroll in the Air” by Georgiana Bobocel — the nightmare scene. The music is a collage weaved around György Ligeti, Yann Tiersen and Philip Glass’ music, stuffed with bizarre, yet thoughtful sounds and noises, reminding of childhood and sleeping — thus, reminding of the most cruel expression of night attacks, the childhood nightmares.

The title, which I picked up later, is a wordplay and parody of a typical “sleep well” wish, about every parent delivers to their children at bed time.

John Henry Fuseli - The-Nightmare, detail

Această piesă a făcut de asemenea parte din suita pe care am realizat-o în 2008, ca muzică de scenă pentru proiectul coregrafic „Pietonul Aerului” al Georgianei Bobocel, fiind, mai exact, destinată să însoțească scena coșmarului.

Lucrarea este un colaj ce se bazează pe decupaje (contrastante) din creații de György Ligeti, Yann Tiersen și Philip Glass. Acestora le-am opus sonorități bizare, dar în ton cu problematica originală a piesei lui Ionesco — alternanța (sau opoziția) dintre vis și realitate, dintre oniric și pragmatic: sunete de cutiuțe muzicale și alte jucării asemănătoare, pe melodiile cărora (probabil) am alunecat cu toții în lumea viselor, în primii ani ai copilăriei. Alăturarea muzicii puternic disonante și contorsionate a lui Ligeti cu acest idiom al nevinovăției trimite cu gândul la expresia cea mai barbară a coșmarului: coșmarurile din copilărie, când lipsa discernământului și a experienței de viață potențează nefast aceste atacuri nocturne până la limita ultimă a suportabilității.

Titlul, pe care l-am ales a posteriori, când am decis publicarea selectivă a unor părți din suită, este un joc de cuvinte posibil numai în engleză, care mutilează (în aceeași cheie sadică) urarea tipică de somn ușor — de obicei însoțită de un pupic — pe care (probabil) am primit-o cu toții.

No Responses to "“Good Nightmare, Darling” (Collage)"

Leave a Reply

LOOKING FOR?…

FEATURED MUSIC

compozițiile de care sunt cel mai mândru

RECENT MUSINGS

articole despre muzici (scriu foarte rar)