SIMN 2012 – 20 mai

Post was created on May 22nd, 2012

Festivalul de muzică contemporană SIMN 2012 a continuat cu multă muzică bună, la care, în mod regretabil, n-am ajuns decât fragmentar.

Bunăoară, duminică, 20 mai am ratat, la Universitatea Națională de muzică (în același studio de Operă) un recital de trombon susținut de Barrie Webb, cu piese din repertoriul internațional, și o operă în concert la Palatul Cantacuzino de George Balint — pe ultima o regret în mod deosebit, atât titlul (MAIISM, Moduri de Aşteptare, Imnuri, Istorioare şi Sunete Muzicale) cât și conceptul (muzică scrisă pe imnuri pitagoreice şi povestiri de Osho) incitîndu-mi curiozitatea și imaginația.

Am reușit însă să mă aflu, în aceeași seară (de 20 mai) la Clubul Țăranului, unde Muzeul Țăranului Român a găzduit un recital de muzică de cameră, cu compoziții a trei compozitori tineri, Darie Nemeș Bota, Sebastian Androne și Victor Colțea și o proiecție a artistului video Mihai Cucu, Dreamland.

Totul s-a desfășurat într-un ambient informal, prietenos, sub deviza supercalifragilisticexpialidocius (Mary Poppins nu a putut totuși ajunge la eveniment) și, firește, într-un aer suprarealist. Bunăoară, Maria Chifu, personificând-o pe Modelina Modeluța Modelescu a extras, sub oblăduirea organizatoarei Irinel Anghel, ordinea de execuție a lucrărilor din prima parte a spectacolului.

În fapt, ideea a fost mai frumoasă: instrumentiștii din ansamblul Sonomania (Ana Chifu, Mihai Bădiță, Raluca Stratulat, Bogdan Popa) ar fi interpretat o singură piesă, DADA (sic!), iar muzicile scoase dintr-un bol cu bilețele ar fi fost fragmente fără legătură între ele și fără personalitate proprie. În realitate nu a fost așa, fiecare compozitor denumindu-și piesele — și Modelina citind aceste nume —, publicul aplaudînd după fiecare piesă, și, nu în ultimul rînd, limbajul componistic al celor trei autori fiind foarte unitar. Pentru a recupera ceva din ideea DADA originală, nu am menționat mai jos numele fiecărei părți, ci doar pe al piesei pe care trebuiau să o alcătuiască:

  • Darie Nemeș Bota Requiem pentru convenţii pierdute — 1 :
  • Sebastian Androne Requiem pentru convenţii pierdute — 2 :
  • Sebastian Androne Requiem pentru convenţii pierdute — 3 :
  • Victor Colțea Requiem pentru convenţii pierdute — 4 :
  • Sebastian Androne Requiem pentru convenţii pierdute — 5 :

Seara a fost dominată de spectacolul multimedia al lui Mihai Cucu. Reunind o echipă numeroasă de artiști, notabil de bine coordonați în rezultatul final, producția — care s-a axat pe ideea de oniric, sugerându-l prin simboluri și clișee încetățenite — a adus pe scenă colaje audio (Marian Iacoban Mihai Cucu) și video (Mihai Cucu), interpretare live (soprana Ada Mihai, pe o muzică de Adina Sibianu), poezie (un text de Ionela Chirilă), coregrafie (Luiza Comșa, Emil Rengle Lucian Martin și Alexandra Poenaru), improvizație coregrafică (Alina Iorgulescu) și VJ-ing — evoluția solo a  Alinei Iorgulescu a fost filmată, filtrată și proiectată în timp real pe ecranul ce a acoperit integral oglinda scenei.

Lucrarea a fost aproape prea complexă pentru a fi digerată la o singură vizionare/audiție, drept pentru care îmi propun să revin la un moment dat cu materialul filmat, imediat ce voi avea timp să mă ocup de el.

No Responses to "SIMN 2012 – 20 mai"

Comments are closed.

LOOKING FOR?…

FEATURED MUSIC

compozițiile de care sunt cel mai mândru

RECENT MUSINGS

articole despre muzici (scriu foarte rar)