SIMN 2012

Post was created on May 19th, 2012

Astăzi, în Bucureşti, debutează Festivalul Internaţional de Muzică Nouă — sau SIMN aşa cum este el “alintat” de câteva versiuni încoace — în Studioul de Operă al Universităţii Naţionale de Muzică, la orele 18:30.

Program SIMN 19-20 mai.pdf

Printr-o întâmplare fericită, organizatorii (mai corect, organizatoarele) au decis ca deschiderea să aibă loc indoors anul ăsta, decizie foarte inspirată dat fiind decorul ploios de afară. Toarnă torenţial de două zile în Bucureşti, cu scurte momente de respiro, şi nu îmi pot opri un zâmbet când încerc să transpun deschiderea de anul trecut — consumată pe peluza din faţa Operei Române — în condiţiile meteo actuale.

Ediţia de anul acesta, declarat suprarealistă — motto-ul manifestării: Este ceea ce este — oferă o umbrelă (sic!) generoasă pentru o mulţime de proiecte incitante. Sau bizare, în vocabularul altora, dar care oricum, nu te pot lăsa indiferent. Mi-a fost suficient să trec în revistă programul, ca să-mi doresc să nu ratez aproape nimic. Lucru care, evident, nu se va întâmpla decât dacă aş primi un concediu plătit, pentru activităţi extra-curriculare artistice. Lucru care, iarăşi, nu se va întâmpla. Pentru cei care n-au făcut-o deja, am să spicuiesc cele mai “zemoase” titluri din program:

  • Spectacol în vitrină
  • Serial surreal cu Barrie şi Barbie
  • Cata-strofe după Caragiale
  • Moduri de aşteptare
  • Operă science fiction
  • Concert cu păsări
  • Decor audio-video pentru o iluzie de femeie
  • Concert în decor de Crăciun în luna mai
  • Creaţie colectivă dada

Dintre numele de care am auzit (asta neînsemnând mare lucru, decât că sunt un intelectual de duminică jenant de ignorant), aş remarca prezenţa (cu trupul, cu sufletul sau doar cu muzica) în festival a unor compozitori consacraţi, cum ar fi Doina Rotaru, Dan Dediu, Tiberiu OlahVioleta DinescuLiviu DănceanuOctavian Nemescu, Cornel Ţăranu, a altori conmpozitori de succes din aceeaşi generaţie cu mine — Mihai Măniceanu, Diana RotaruCristian LoleaDiana GheorghiuDarie Nemeş-BotaSabina UlubeanuCătălin Creţu, şi a unei pleiade de interpreţi, prea mulţi, şi prea buni cu toţii ca să încapă aici.

La capitolul prezenţe cred că se cuvine să o notez pe cea a invitatului festivalului, compozitorului polonez Boguslaw Schaeffer, care va susţine joi conferinţa “Între tradiţie şi avangardă” la Universitatea de Muzică (la o oră impracticabilă pentru mine)  şi îşi va prezenta creaţia vineri, cu ocazia vizionarii filmului Solo, de Maciej Pisarek, în acelaşi loc (şi tot la o oră la care nu pot ajunge).

Într-o notă uşor sarcastică, nu pot să nu amintesc (avertisment: sunt un misogin notoriu) faptul că am fost convins, multă vreme, că festivalul de anul ăsta este unul feminist, nu suprarealist. O privire fugară asupra listei de organizatori nu poate să nu frapeze pe orice bărbat normal:  director artistic — Irinel Anghel, Mihaela Vosganian, director executiv — Ana Achim, coordonator organizare — Elena Apostol, grup de lucru — Eugenia Câlţia, Maria Epuraş, Sanda Alexandrescu, Oana Feţanu. What the…?! Doamnelor, primiţi şi bărbaţi în sala? :-) Apoi am parcurs lista de spectacole şi am găsit mulţi reprezentanţi ai sexului tare, aşa că m-am liniştit. Întrucâtva.

Intr-o altă notă din acelaşi registru, saitul oficial al manifestării, http://www.simn2012.com/ este la fel de mai suprarealist decât festivalul însuşi. Atâta doar, că profesorul britanic de la cursul de web usability (care m-a costat o gramadă de bani aruncaţi pe fereastră şi mi-a băgat în buzunar o diplomă complet nefolositoare de Usability Certified Expert) ar fi avut o altă vorbă despre respectiva producţie web: you’ve made a balls out of it.

Aşadar, celor care nu au reuşit încă să procure programul SIMN (pe sait se ajunge foarte greu la el şi este imposibil de copiat în vreun fel) le ofer varianta uşor sumarizată şi tabelară a primelor două zile (fişier PDF): Program SIMN 19-20 mai.pdf

Acestea fiind zise, audiţie plăcută :-)

No Responses to "SIMN 2012"

Comments are closed.

LOOKING FOR?…

FEATURED MUSIC

compozițiile de care sunt cel mai mândru

RECENT MUSINGS

articole despre muzici (scriu foarte rar)